Service Learning -siltoja Taiwaniin

22.8.2013
ATT00001

Elokuun lopulla Metropolian opettajat saivat kokea viehättävän, taiwanilaisen iltapäivän, johon kuului perinteisiä, savustettuja luumuja ja vuorilla asuvan alkuperäisväestön valmistamaa kahvia. Samanaikaisesti apulaisprofessori Yu Chu Huang FJU Catholic Universitystä piti kiinnostavan esitelmän, miten hänen yliopistossaan toteutetaan Service Learning -ajattelua.

Koko yliopisto toteuttaa Service Learning -lähestymistapaa opetuksessaan. Opiskelijat tekevät tarvekartoituksen joistakin köyhistä tai muutoin heikossa asemassa yhteisöistä ja pyrkivät tukemaan niiden voimaantumista. Esimerkiksi sosiaalialan opiskelijat aloittivat hankkeen, jossa he auttavat säännöllisesti Taiwanin vuoristoalueella asuvien koululaisten läksyissä. Alueella ei toimi riittävästi päteviä opettajia.
Opiskelijaryhmä keräsi rahaa ja vanhoja tietokoneita asennettavaksi yhteisökeskukseen, sekä on sitoutunut tukemaan koululaisia joka päivä etäyhteyden kautta. Säännöllisin väliajoin koululaiset ja opiskelijat tapaavat toisensa arvioidakseen oppimistuloksia.

”Tavallisesti opiskelijat opiskelevat yksin, mutta näissä projekteissa he oppivat tiimityötä. Heidän täytyy myös jakaa oppimistaan, mikä voi liittyä kunnioitukseen, kommunikaatioon tai johonkin käytännölliseen kuten ruuanlaittoon tai tanssimiseen,” Huang kertoo. ”Kaupungissa on liikaa virikkeitä eivätkä opiskelijat välttämättä enää tiedä, miten toimia asiakkaiden kanssa. Vuoristossa opiskelijat oppivat kuuntelemaan ja näkemään,” hän jatkaa.
Huangin vierailu Metropoliassa on osa suunnitelmia jatkaa Culture Bridge hanketta, joka on Service Learning -ajatteluun liittyvää opiskelijavaihto- ja tutkimustoimintaa. Hankkeessa on mukana Taiwan (FJU Catholic University), Suomi (Metropolia Ammattikorkeakoulu), Australia (ACU Australian Catholic University), Hong Kong (Lingnan University) ja uusimpana jäsenenä Indonesia (Indonesia Catholic University). Tavoitteena on tulevaisuudessa tarjota myös Metropolian opiskelijoille mahdollisuus tukea indonesialaisten yhteisöjen voimaantumista kahden viikon pituisissa opiskelijavaihdoissa.